De tonen Van de Velde
Een eerbetoon aan Wannes Van de Velde en zijn muziek
16 - 18u
Bar Lume
Vrijdagmarkt 33 Gent

Facebook link

Set 1: MOM
Stan Maris: accordeon
Sam Opstaele: gitaar
Pieter Mortier: contrabas

Set 2: DE CAUTER QUARTET
Koen De Cauter: zang, gitaar, sax
Myrddin De Cauter: klarinet
Waso De Cauter: gitaar
Dajo De Cauter: contrabas

Wannes Van de Velde was een beeldenstormer – neen; eerder de grote (in) vraag steller; een ijkingspunt van menselijkheid die vocht, vocht tegen de monsters van ‘betere’ tijden – cynisme, egoïsme, gulzigheid, mediocriteit… en misschien nog het meest tegen domheid.
Voortdurend zijn fluisteringen de wereld insturend, soms moe maar nooit aflatend bleef hij een standvastigheid die het zwijgen niet kon worden opgelegd.

En nu blijkt dat zelf zij, diegenen die hem niet konden doen zwijgen, meejubelen dat we in dit kleine Vlaamse wereldje zo een ‘groot artiest’ hadden. Als we maar met genoeg zijn om te roepen: “ere wie ere toekomt!”, dan kan het plots wel…
Maar ‘t voelt aan alsof ze het weer vergeten ... hem te roemen met al die – vergankelijke – eer.

Het zal een ingetogen hommage worden – weg van mediagenieke taal – die terug gaat naar de Wannes zoals ‘wij’ die leerden kennen, de Wannes die ons doet nadenken, ons verdrietig maakt, ons doet lachen, ons kwaad maakt tegen onrecht…
de Wannes die hij was en altijd zal blijven.

Ook naar de Wannes die, zoals Brueghel – of Adriaan Brouwer – met een paar penseelstreken, de mens(heid) bloot legt… alleen gebruikte Wannes er zijn wonderlijke muziek voor, en het woord; hij was wellicht de laatstse grote alchemist van het Vlaams.

Waso De Cauter