Bezoek het schrijfkot van Wannes Van de Velde en de mini-expo over zijn Poesjenellentheater.

zaterdag 24 april 2021 tot zondag 25 april 2021 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers

Ik wil deze nacht in de straten verdwalen ... Wannes Van de Velde (1937-2008) hield van de nachtelijke stad. Met zijn muziek en liedteksten was Wannes de stem en het geweten van de stad Antwerpen en haar inwoners. Bezoek de expo 'Het Lied van de Neus' over zijn Poesjenellentheater en werp een blik in zijn werkkamer - zijn 'schrijfkot'.

Het lied van de Neus: Wannes en de Poesje
Antwerpen kent een lange traditie op het gebied van poppentheater, de Poesje. Vanaf het einde van de 19de eeuw tot ver in de 20ste eeuw was het Poesjetheater van de Repenstraat, naast het Vleeshuis, het belangrijkste in zijn soort. In 1966 liet Wannes Van de Velde er zich door inspireren voor Het lied van de Neus, een protestlied waarin de populairste poesjepop, De Neus, over de afbraak van de Vleeshuiswijk zingt. Later creëerde Wannes zijn eigen poppentheater: hij maakte de poppen, schreef de teksten en de muziek en voerde de stukken mee uit. Voor Wannes was het poppentheater 'muzikaliteit, ritme, spanning, pure klank’.

In de focuspresentatie in de Schatkamer kan je een selectie van Wannes’ poesjepoppen, ontwerptekeningen, decorstukken en teksten ontdekken.


Helaas laten de huidige coronamaatregelen nog geen live concerten toe. Daarom bieden we het concert Simply Wannes dat exclusief voor dit weekend in elkaar werd gestoken vanaf zaterdag 24 april, 20 uur aan via onze website en ons Youtubekanaal.
Sopraan Lieselot De Wilde, luitiste Sofie Vanden Eynde en gitarist Peter Verhelst lieten zich inspireren door de luitboeken in de werkkamer van Wannes Van de Velde. Helaas werd Lieselot door ziekte verhinderd, maar gelukkig was zanger Kevin Van Staeyen bereid om voor haar in te springen tijdens deze opname.
Dit concert zal dit najaar live uitgevoerd worden tijdens onze Woensdagklanken, met een uitgebreider programma.

LINK NAAR PAGINA HET VLEESHUIS VOOR MEER INFO EN TICKETS