RONDLEIDINGEN IN EN RONDOM HET VLEESHUIS

Wannes Van de Velde (1937-2008) bracht zijn eerste levensjaren door in de Vleeshuiswijk. Eerst woonde hij in de Zirkstraat, boven de Spaanse wijn- en voedingswinkel ‘Le Comptoir de Valence’ – later ‘El Valenciano’ – gevestigd in een oude patriciërswoning ‘De Gulden Hand’. De laatste oorlogsjaren betrok hij met zijn ouders een appartement boven café Cecile, op de hoek van de Oude Beurs en de Wisselstraat.

De teloorgang van de Vleeshuisbuurt zoals Wannes die in zijn prille jeugd gekend had en die hij is blijven koesteren, greep hem erg aan. Daarom is het mooi dat zijn schrijfkot nu onderdak heeft gevonden in het Vleeshuis, het meest monumentale gebouw uit zijn geliefde buurt, dat gelukkig overeind bleef.

De gids leidt je rond in de straten rondom het Vleeshuis en vertelt het verhaal van de veelkleurige, bedrijvige havenwijk waar Wannes opgroeide. Elk van de halteplaatsen illustreert hij/zij met een lied dat Wannes schreef en vertolkte. De wandeling gaat verder in het Vleeshuis, waar je eerst kennismaakt met de oude instrumenten die Wannes bespeelde (zoals de doedelzak) en vervolgens de focusexpo Het Lied van de Neus: Wannes en de Poesje bezoekt.

Op het einde van de rondleiding houdt de gids uitgebreid halt bij de werkkamer van Wannes Van de Velde op de eerste verdieping. Dit ‘schrijfkot’ is een reconstructie van de werkkamer in het appartement in de wijk Klein-Antwerpen (Antoon Van Dijckstraat) waar Wannes Van de Velde van 1978 tot zijn dood in 2008 woonde. Hier leer je Wannes kennen als veelzijdig beeldend kunstenaar, zanger, musicus, componist, tekstschrijver, dichter en zo veel meer.

Praktische informatie:

  • Deze rondleiding is geschikt voor groepen
  • Maximum 15 personen per groep
  • Duur: 90 minuten
Meer info op deze link of op de website van het vleeshuis