WERKKAMER WANNES

    Wannes komt thuis

    Na zijn overlijden in 2008 liet Wannes een ware “schatkamer” achter met een rijkdom aan teksten, liederen, muziek, beeldend werk, columns en talrijke naslagwerken.
    Helaas kreeg Wannes’ weduwe, Christa Van de Velde, drie weken na het overlijden van haar man, haar opzeg voor het appartement waar zij samen 34 jaar hadden gewoond.
    Niet enkel haar geliefde werd haar ontnomen, ook haar vertrouwde omgeving en Wannes’ werkkamer moest plaats ruimen voor het belang van de ‘crimmobiliën’.

    De werkkamer werd zo goed als het ging verhuisd naar Christa’s nieuwe onderkomen. Ook hier moest Christa betrekkelijk snel weer verhuizen. Een Antwerps cultuurhuis kwam op dat ogenblik met de vraag om bij hen een reconstructie van Wannes’ werkkamer te verwezenlijken. Toen bleek dat een oplossing te zijn om zo’n belangrijk erfgoed een veilig onderkomen te bieden. De werkkamer werd verhuisd, opgeslagen, ingericht… Maar gebrek aan werkingsmiddelen maakte een einde aan dit verhaal.

    Op vraag van Wannes’ weduwe, werd er door een kleine kring van Wannes-getrouwen in november 2018 een VZW opgericht.
    De VZW Erfgoed Wannes Van de Velde is ontstaan vanuit de noodzaak om de culturele nalatenschap van Wannes te beschermen, te beheren en te bewaren in de ‘geest van Wannes’.

    Het eerste, belangrijke project van de VZW kwam tot stand in samenwerking met museum Vleeshuis Klank van de stad: het reconstrueren van Wannes’ werkkamer.

    De werkkamer kreeg een plek op de eerste verdieping van het Vleeshuis, met zicht op de omliggende smalle straten en de toren van de Sint-Pauluskerk. Naast muziekinstrumenten zijn er onder meer boeken, poesjepoppen, foto's, tekeningen en schilderijen te zien. Natuurlijk zitten er ook talrijke partituren en liedteksten in zijn handschrift tussen. Alles tezamen gaat het om bijna 700 objecten die Wannes inspireerden of een reflectie zijn van zijn creatieve scheppingsproces.

    Wannes' wortels lagen in de straten rond het Vleeshuis, in het oude schipperskwartier. Daar werd Wannes (Wim) Van de Velde in 1937 geboren en groeide hij op. Zijn eerste eigen lied, het Lied van de Neus, werd ingegeven door de afbraak van de Vleeshuiswijk. En het poppentheater van de Poesje van de Reep (in de Repenstraat, naast het Vleeshuis) vormde de inspiratie voor Wannes' eigen Poesje.
    Met de verhuis van de werkkamer naar het Vleeshuis is Wannes eindelijk weer thuisgekomen.

    Hieronder kan je audio-opnames horen opgenomen tijdens de officiële opening van de werkkamer.

    Inleiding door Clement Caremans

    Bob De Moor

    Karel Vingerhoets

    SIMPLY WANNESconcert naar aanleiding van Erfgoeddag

    Sopraan Lieselot De Wilde, luitiste Sofie Vanden Eynde en gitarist Peter Verhelst lieten zich inspireren door de luitboeken in de werkkamer van Wannes Van de Velde. Helaas werd Lieselot door ziekte verhinderd, maar gelukkig was zanger Kevin Van Staeyen bereid om voor haar in te springen tijdens deze opname.

    Dit concert zal dit najaar live uitgevoerd worden tijdens de Woensdagklanken van Het Vleeshuis, met een uitgebreider programma.
    Bij de voorbereiding van dit programma werden de musici gesteund door de Vlaamse Gemeenschap.

    WERKKAMER IN HET NIEUWS

    VIDEOFRAGMENTEN NIEUWS

    Loading...

    AUDIOFRAGMENT KLARA

    © 2024
    Disclaimer: Indien er media-materiaal op deze website staat waar u de rechten op bezit en hier onterecht geplaatst is, laat het ons dan a.u.b. weten.
    privacy policy

    Wij gebruiken cookies om uw surfervaring op deze site te verbeteren. Als u voortgaat met het surfen op deze site, gaat u akkoord met onze cookies policy.