De nomaden van de muziek

  Samen met Wannes Van de Velde nam Roland in 2000 het album De nomaden van de muziek op, ook de naam van hun gezamenlijke tournee.
  ROLAND: "Weinige mensen weten het wellicht, maar Wannes kwam eigenlijk uit de oude, traditionele dixieland: ik herinner me
  nog een vroege editie van Jazz Bilzen waar hij banjo speelde in een jazzorkest. In Andalusië was hij dan weer een gereputeerde flamencogitarist, die hoger aangeschreven stond dan sommigen van zijn Spaanse collegas. Een creatieve duizendpoot, jawel. Vóór hij met zijn Antwerpse repertoire naar buiten kwam, vroeg hij me: Jij komt toch uit Boom? Kun jij dat niet zingen? Goed, Wannes zong in de volkstaal, maar bekrompen was hij zeker niet. Hij was een echte wereldburger en kon zich enorm opwinden over het onrecht in de wereld. Vaak werd hij dan zo kwaad dat hij er een rooie kop van kreeg."

  "Het eerste wat hij me opdroeg te leren, was As Time Goes By , uit de film Casablanca . Er zaten moeilijke jazzakkoorden in, die ik dus snel onder de knie moest zien te krijgen. Dat was mijn toegangsexamen (gniffelt) . Maar het was een goeie leerschool. Wannes gaf les aan de Studio Herman Teirlinck en daar gedroeg hij zich een beetje naar: hij was de meester, ik de stagiair. Daar bedoel ik niets negatiefs mee, maar hij bepaalde wél het repertoire, wilde ieder detail onder controle hebben. Zo stond hij erop Blue Jeans van Dr Hook op te nemen. Rare keuze, toch? Eerst dacht ik dat het een grap was. Maar Wannes was ook zeer erudiet, en een persoonlijkheid zoals er in Vlaanderen niet veel rondliepen. Daar ging je niet tegenin. Op intellectueel vlak had hij de overhand, dus kroop ik in mijn schulp. Als ik met iemand samenwerk, vloeien onze werelden doorgaans samen, maar met Wannes gebeurde dat niet echt. Ook al waren er raakpunten, we bleven elk op onze eigen planeet."

  Link Spotify

  Copyright © 2015 Roularta Media Group. Alle rechten voorbehouden

  In 2000 nam Wannes Van de Velde samen met Roland Van Campenhout het album De nomaden van de muziek op, dat voor ongeveer de helft uit heropnames van nummers van Wannes bestaat. Het album heeft een heel mooie, warme klank en bevat fantastische versies van o.a. Ontmoeting meh ne mens en De Zwaerver. Uit dit laatste lied:

  En ùp 't einde van z'n reize
  vind 'em sùms dad iêwig laend
  meh' z'n goden en z'n wijze
  mor 't verbrokkeld in z'n aend

  01. Don’t worry about a thing/Gone (Mose Allison)
  02. The cuckoo (trad/arr R. Van Campenhout)
  03. Blue Jeans (Weedman/Locoriere/Haffkine)
  04. As time goes by (Hüpfield)
  05. Comme facetta mammetta (trad)
  06. Poverly (Bukowski)
  07. Love lie with me (Ferlinghetti)
  08. Needle of death (B. Jansch)
  09. Moeke en de sergeant (trad)
  10. Linin’ track (trad/arr R. Van Campenhout)
  11. Jan Broeder (trad)
  12. De zwerver (W. Van de Velde)
  13. Ontmoeting met een mens (W. Van de Velde)
  14. Oorlogsgeleerden (B. Dylan/W. Van de Velde)
  15. Café zonder naam (W. Van de Velde)
  16. Jong soldaatje (trad)


  Link Spotify

  MEER UITGAVES

  Adam & Eva

  Cafe B

  De Muze

  © 2022
  Disclaimer: Indien er media-materiaal op deze website staat waar u de rechten op bezit en hier onterecht geplaatst is, laat het ons dan a.u.b. weten.
  privacy policy

  Wij gebruiken cookies om uw surfervaring op deze site te verbeteren. Als u voortgaat met het surfen op deze site, gaat u akkoord met onze cookies policy.