Mistero Buffo - Internationale nieuwe scene

  De Internationale Nieuwe Scène is opgericht door twee toenmalige acteurs van de Antwerpse Koninklijke Nederlandse Schouwburg (KNS), Charles Cornette en Hilde Uitterlinden. In 1970 ontmoetten ze de Italiaan Arturo Corso, die bij de KNS gastregisseur was. Alle drie waren ze erg enthousiast over het werk van de toneelschrijver Dario Fo. Dat enthousiasme, samen met een groeiend ongenoegen over de hiërarchische manier van werken binnen de KNS, deed hen besluiten om Fo's toneelstuk Mistero Buffo te produceren. De Italiaanse volksliederen in de tekst werden vervangen door bewerkingen van Wannes Van de Velde. Het stuk combineerde oude theatertradities zoals het mysteriespel en de Commedia dell'arte met maatschappelijk geëngageerd volkstheater. Het was tegelijk poëtisch, ritmisch en muzikaal. De première vond plaats in 1972 en was een groot succes. Er werd besloten een nieuw gezelschap op te richten voor de verdere vertoningen. In 1973 ontstond zo de Internationale Nieuwe Scène – Nouvelle Scène Internationale. Met Mistero Buffo werden internationale successen geboekt.


  Het collectief bestond uit een grote groep getrouwen, onder wie de jonge Jan Decleir. Met hun stukken wilden ze zo veel mogelijk toeschouwers bereiken, enerzijds om hen te inspireren, anderzijds om hen te activeren. Internationale Nieuwe Scène ontwikkelde een eigen theatrale taal die sterk politiek getint en actiegericht was. Met hun voorstellingen hoopten ze het theaterpubliek wakker te schudden voor actuele wantoestanden. De idealisten van Internationale Nieuwe Scène geloofden sterk in de maakbaarheid van een maatschappij. Door middel van theater streefden zij oprecht naar een betere wereld. Nog in 1973 besloot het gezelschap alleen nog in het Nederlands te spelen. De nadruk bleef liggen op muzikaal maatschappijgericht theater. In 1976 werd de groep gesplitst vanwege artistieke meningsverschillen en omdat sommige acteurs de betrokkenheid bij de arbeidersbeweging in strijd achtten met hun autonomie als kunstenaar. Naast het 'Kollektief I.N.S.’ kwam er de 'I.N.S.-Mannen van den Dam’.

  • De_Nieuwe_Scene_op_de_Dam_in_het_kader_van_Holland_Fe,_Bestanddeelnr_926-4979

   De_Nieuwe_Scene_op_de_Dam_in_het_kader_van_Holland_Fe,_Bestanddeelnr_926-4979

  MEER UITGAVES

  Adam & Eva

  Cafe B

  De Herkuls

  De Muze

  © 2023
  Disclaimer: Indien er media-materiaal op deze website staat waar u de rechten op bezit en hier onterecht geplaatst is, laat het ons dan a.u.b. weten.
  privacy policy

  Wij gebruiken cookies om uw surfervaring op deze site te verbeteren. Als u voortgaat met het surfen op deze site, gaat u akkoord met onze cookies policy.