Toen Wannes Van de Velde op 10 november 2008 overleed, ontstond al gauw het plan om zijn hele oeuvre te bundelen in één Groot Liedboek. Het moest een verzameling worden van zowel zijn eigen liederen als zijn traditionele repertoire.

Het Groot Liedboek bevat dan ook alle nummers van zijn eerste elpee uit 1966 tot zijn laatste cd uit 2006 in chronologische volgorde. Goed voor 183 nummers - toch als we de hernemingen meetellen. Daarnaast heeft Wannes nog heel wat nummers in andere bezettingen opgenomen: die met zijn zanggroep Water & Wijnhoren zeker thuis in deze collectie. Dat geldt ook voor de liederen die hij zong in projecten als De Islandsuite, Het Zwarte Goud, Vivelegeus  en De Liedboeken.

Omdat Wannes onlosmakelijk verbonden is met het succes van Mistero Buffo en De Nieuwe Scène staat ook een selectie daaruit in deze bundel. Tenslotte zijn er nogal wat liederen die nooit zijn uitgebracht, maar waarvan wij hopen dat ze ooit in de ultieme editie van al het werk van meester Wannes Van de Velde zullen worden opgenomen.

Dit liedboek is een onmisbaar instrument bij het beluisteren van het unieke repertoire van een man die met zijn stem en zijn gitaar onze culturele erfenis heeft behoed en heeft vastgelegd voor de toekomst. Dar zangers en zangeressen met dit boek in de hand hun stem verheffen en het Wannesrepertoire doorgeven aan vele volgende generaties.

Samengesteld door Dree Peremans, Marc Hauman en Bernard Van Lent