Over zingen is een lange reflectie van Wannes over van zijn zangerscarrière. De tekst is geschreven tijdens zijn laatste levensjaren en het is niet duidelijk of deze versie ook de eindversie is die Wannes zelf in gedachten had. Maar het is er en we lezen met genoegen hoe iemand zonder het zelf te willen zanger is geworden.

‘Dit boek wil ik wijden aan mijn vak, het zingen, en aan de vele herinneringen aan een lang leven waarin muziek en zang een grote rol hebben gespeeld.
Ik wil vooral, veel meer dan een getrouw relaas van de historische werkelijkheid weergeven, een klimaat opbouwen, de lijnen van een lotsbestemming nagaan. Ook ten behoeve van mezelf, want een logische opbouw heeft er nooit in gezeten.
Ik heb nooit gezegd: ik word zanger. Het is me gebeurd, en nog steeds vraag ik me soms af, wanneer ik weer eens die altijd eerste keer het podium betreed: hoe is het in zijn werk gegaan, hoe is het gekomen?’


Link pagina uitgeverij

De voorstelling van het boek vond plaats in de gallery "De zwarte panter"
Karel Vingerhoets heeft hiervoor een tekst geschreven.

Elke acteur begint als toeschouwer. Zo begint elke schrijver als lezer. De schrijver Wannes Van de Velde  leefde in het midden van een prachtige, warme bibliotheek. Het pronkstuk daarvan was een hele mooie collectie boeken uit de reeks Privé domein van de Arbeiderspers. Hij was er trots op, ze stond in zijn atelier. Honderdvijfendertig titels heeft hij  verzameld, we hebben ze onlangs geteld. Drie meter vijfentwintig centimeter wereldliteratuur. Dagboeken en brieven. ...

Lees hier de volledige tekst :
Boekvoorstelling in Zwarte Panter door Karel Vingerhoets.pdf